
Misschien lijkt de situatie van uw kind wel op die van Kim. Kim ligt met zichzelf overhoop: zij sluit zich af, heeft nergens zin in en is veel alleen. Ze lijkt ergens mee te zitten, maar ze wil er niet over praten. U ziet dat het niet goed gaat en maakt zich zorgen. Is dit nou pubergedrag of is er toch meer aan de hand? Moet u uw kind met rust laten of juist hulp zoeken?
Internaliserende problemen
Jongeren als Kim kunnen in een crisis belanden als problemen over het hoofd worden gezien en ze er niet over praten. De problemen zijn vaak moeilijk te ontdekken, omdat ze goed verborgen worden. Dit noemen we internaliserende problematiek. Typische problemen zijn sociale teruggetrokkenheid, angst, dwanghandelingen, depressie, stress en vage lichamelijke klachten.
Herkent u dit bij uw kind?
- Slechte of snel teruglopende schoolprestaties
- Vaak ziek zijn
- Onregelmatig eet- en slaapritme
- Onzekerheid en slecht denken over zichzelf
- Vaak alleen zijn en weinig contact hebben met anderen
- Niet nakomen van afspraken, verplichtingen of spijbelen
- Zichzelf pijn doen of verwonden (bijvoorbeeld door te krassen of te snijden)
- Nadenken over of neigingen tot zelfdoding
Verwijsindex en meldcode
Huiselijk geweld en kindermishandeling vormen grote maatschappelijke problemen. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners hier tijdens hun werk altijd alert op zijn. De overheid heeft richtlijnen gemaakt, die het melden van deze problemen beschrijven. Op de website van Pro Persona vindt u meer informatie over hoe onze medewerkers hiermee omgaan.Praat erover!
Wilt u graag met iemand praten die antwoord kan geven op uw vragen, neem dan contact op met het wijkteam of de huisarts. Een wijkteam bestaat uit professionals van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en staat in uw wijk klaar voor vragen en het oplossen van problemen. Vaak kunt u tijdens een spreekuur gewoon binnen lopen of kunt u online een afspraak maken. De huisarts of het wijkteam kan u helpen bij uw vragen of problemen. Als het nodig is verwijzen ze u door naar Pro Persona Jeugd. Want bij Pro Persona Jeugd werken mensen die veel ervaring hebben met jongeren die met zichzelf overhoop liggen. Zij herkennen de problemen en kunnen hulp bieden die precies bij uw kind past.
Wil je meer informatie over hoe Pro Persona Jeugd werkt? Kijk dan op Wat doet Pro Persona Jeugd?
Crisis
Gaat het ineens heel slecht met uw kind, neem altijd contact op met de huisarts. Nog dezelfde dag heeft een hulpverlener van Pro Persona contact met uw kind en met u. Als het nodig is komen ze bij u thuis.